Cam: Soda (sodyum) ,kireç(kalsiyum) , silis(kum) ve diğer ilavelerin yüksek sıcaklıkta bir araya getirilmesi ile oluşur.
Cama neler etki yapar?
Cam kimyasal açıdan birçok maddelere karşı dayanıklıdır.,etkilenmez.Su ise yanlızca uzun zaman sürelerinde camı etkiler.
Başlıca bozucu etkenler:
Aşındırıcı malzemeler
Hidrofluorik Asit ve bazı alkaliler çözeltiler
Kaynak kıvılcımları
Yüzey ve kenar zedelenmeleri
Dış cam nasıl bozulur?
Su cama değdiğinde camdaki sodyum atomları sudaki hidrojen atomları ile yer değiştirir.
Camdaki kalsiyum atomları havadaki karbondioksit ile tepkimeye girer ve cam üzerinde çökme (atık) oluşur. Bu bölgeye alkaliler saldırır ve kusur oluşur.
Alkali malzemeleri su taşır. Bu su dış cama temas ettiğinde ve dış cam hemen temizlenmediğinde bozulma başlar.
İnşaat esnasındaki sıva ,alçı,çimento,boya üzerinden cama akan su , çevredeki fabrikaların havaya bıraktığı asitlerin yağmurla cama vurması camı özellikle alt tarafta bozar.(Su ve beraberindeki pislikler camdan aşağı akarken alt tarafta birikir )
Bozulma yavaş yavaş başlar en ileri safhası dış camda leke ve beneklerin oluşmasıdır
Bozulma dış camın dışındamı yoksa içindemi nasıl anlaşılır?
Dış camın lekeleri temizlenip elle dokunulduğunda iç cama göre pürüzlü olduğu hissedilecektir.Bu pürüzler dış camın bozulduğunu gösterir. Dış camın lekeli alt kısmının altındaki çıta çıkarıldığında arkasındaki camın temiz olduğu görülecektir. Buda ilk takıldığında camın bozuk olmadığını gösterir.
Çünkü cam içten bozulmaya başladığında bir kenardan hava veya genelde alttan su alır bunun sonucu olarakta o kenardan bozulma başlar ve içeri ilerler. Yani kenarları(çıta altı) bozulmamış ise o cam dıştan bozulmuştur. Isıcam pencereden çıkartılır ikiye ayrılır ve dış camın içi ve dışı kontrol edilir .